Hva er egentlig kunst?

En av de mest tradisjonelle formene for underholdning er kunst. Der vi kan definere videospill, filmer, serier og annen underholdning ganske så bra, så har det siden tidenes morgen vært omdiskutert hva kunst egentlig er. Debatten handler ofte om mange elementer, og det er sinte hoder på hver side. Den ene siden sier ofte at alt mulig kan være kunst. Det være seg om noen plukker opp et toalett og stiller det ut for at alle skal se. Den andre siden vil si at dette ikke krever noen kunstneriske ferdigheter. Dermed er deres argument basert på at kunstneren virkelig må kunne sitt felt. Dersom det for eksempel er maling, så skal maleriet se realistisk og profesjonelt ut. Så hvem er det som egentlig har rett i denne debatten? Og akkurat hvordan bør vi definere kunst?

Selv om toaletter utvilsomt er tåpelig for det blotte øyet å plassere på en kunstutstilling, så er det vanskelig å støtte argumentet at alle kunstnere må ha visse ferdigheter og en realisme i sin kunst. Skulle vi fulgt denne malen, så ville for eksempel ikke Picasso og Munch nådd opp til standardene. Disse er derimot blant de aller mest anerkjente kunstnerne i historien, og dersom disse er utelukket fra begrepet kunst, så har vi et større problem. Dermed åpnes det for at kunstnere ikke nødvendigvis må ha spesifikke ferdigheter eller nødvendigvis bruke disse for å skape realistisk kunst. Det etterlater spørsmålet om hva som er kunst til et vidåpent spørsmålet.

Men kanskje spørsmålet egentlig ikke er så åpent allikevel. Spør deg selv hva du mener er kunst akkurat nå. Kanskje må du se på et kunststykke eller noe i rommet du befinner deg i. Dersom du finner noe du mener er kunst, ja da er dette kunst for deg. Dette illustrerer konseptet at skjønnhet ligger i øyet til den som ser. Det er kanskje en gammel klisje, men det kunne ikke vært mer sant. Dersom du blir spurt om du vet definisjonen på kunst, så er det bare å slenge denne rett i bordet. Kunst handler om det som kommuniseres mellom deg og kunstner. Noen elsker abstrakte malerier og mener disse snakker til dem. På den andre siden er det noen som kun vil se de mest realistiske maleriene og bedømme om disse er like fotografier. Det samme gjelder mange andre former for kunst. Så bruk hodet ditt og bestem selv. Du bestemmer hva som er kunst og ikke!