Kan underholdning være skadelig for barn?

Debatten om vold og sex i filmer, spill og andre typer underholdning har pågått i evigheter. Kanskje tenker enkelte at det er åpenbart den ene veien, mens andre mener det er åpenbart den andre veien. Uansett hvilken side en står på, så er det uansett klart at det er store skiller. Dessuten presser underholdningsindustrien på, og vi kan heller ikke banne all underholdning. Den farlige linjen mellom å beskytte våre innbyggere og å innføre sensur er dessuten alltid til stede. Det er mye å tenke på i debatten om underholdning, og da kanskje mer enn hva vi faktisk ser på overflaten. Men gjennom all debatten om sensur, så gjenstår det viktigste spørsmålet; kan underholdning være skadelig for barn?

For å svare på spørsmålet, så skulle det være ønskelig å dra frem fakta. Allikevel så vil det ikke være noen håndfast fakta som peker hverken den ene eller den andre veien. Det er rett og slett fordi forskerne er uenige her. Det handler om at de rett og slett ikke kan komme til en konklusjon om hvorvidt underholdningen har hatt en større effekt på personene som undersøkes. Her i Norge ble debatten tatt opp for fullt igjen da det ble kjent i media at Anders Behring Breivik hadde spilt Call of Duty. Plutselig var korrelasjon blitt til en direkte effekt, og hele Norges samling av journalister var eksperter innen psykologi. Akkurat som Breivik bar en Lacoste-skjorte og alle som nå eide dette merket var seriemordere, så sto alle med Call of Duty i spillsamlingen sin i fare for å bli helt gale. Eller var det egentlig sånn det var? Naturligvis ble strikken strukket altfor langt i de tidene. Det er derimot slike perioder som ødelegger for den fornuftige forskningen som foregår på feltet.

Et naturlig resultat av underholdning med enten vold eller sex som hovedtema er at barnet ikke ser forskjellen til virkeligheten. Det høres kanskje litt merkelig ut, men det er et direkte resultat av at underholdningen ofte kan ligne mye på virkeligheten. Vi liker ikke å innrømme det, men vi har mange situasjoner som vold og sex i åpenheten, selv noen ganger foran barn. Det er et tabu emne, men det er også et viktig emne. Når disse barna får servert store doser av begge deler, så kan det være vanskelig å skille. Dermed kan enkelte handlinger innen underholdning nærmest virke som om de er allment akseptert. Det betyr at vi kan utvikle barn som ikke ser forskjellen. Dette er et skremmende faktum. Det betyr naturligvis ikke at underholdning med vold og sex er det som resulterer i drapsmenn og voldtekt, men det er i hvert fall en forsterker for de svakere i samfunnet. Derfor er det viktig at du er påpasselig som forelder. I dag lar mange voksne sine barn spille spill for eksempel som har aldersgrense 18 år. Barn helt nede i alderen 8 år spiller disse spillene. Dersom du har barn, så er det på tide å bremse ned på denne typen underholdning, og ikke minst være sikker på at du vet hvor ditt barn står i henhold til hva som er virkeligheten.